Å investere i en fornybar fremtid
Milliardsatsing på vannkraft og nett
Vannkraft har vært viktig for Norge i over 100 år, og blir enda viktigere fremover. Derfor ruster vi opp vannkraften og strømnettet for over 30 milliarder kroner.
Norge trenger mer fornybar kraft for å kunne redusere klimautslippene og nå målene vi har satt oss om å bli et lavutslippssamfunn.
I tillegg er mer fornybar kraft viktig for å sikre lavere kraftpriser og utvikle nye industrier og arbeidsplasser.
– Derfor gjør vi nå store investeringer i flere av våre eksisterende vannkraftverk, og ser på mulighetene for å utvikle nye kraftverk, sier Jan Erik Eldor, konserndirektør for vannkraft i Å Energi.
De neste ti årene planlegger vi å investere:
- 10 mrd. kr
- i oppgraderinger av eksisterende vannkraftverk og nye prosjekter.
- 20 mrd. kr
- i oppgraderinger og utbygging av strømnettet.
En nøkkelfaktor i en bærekraftig fremtid
Videreutvikling av den eksisterende vannkraften vår bidrar til et mer bærekraftig samfunn på mange plan: Det sparer oss for uønskede naturinngrep, skaper grunnlag for fortsatt bosetting i distriktene og fører til betydelige verdiskaping for både eierkommuner og vertskommuner.
– Gjennom å oppgradere og utvide eksisterende kraftverk, kan vi både forbedre effektbalansen i kraftsystemet og bidra med mer kraft inn, sier Eldor.
– Samtidig gir ikke effektivisering av eksisterende kraftverk nok for å møte den kommende etterspørselen for fornybar kraft. Derfor er vi også i gang med å utvikle og bygge nye vannkraftverk, sier han.
Å Energis datterselskap, Glitre Nett, skal gjennomføre en historisk ambisiøs utbygging av strømnett det neste tiåret.
– Vi skal utvide og utvikle strømnettet for å tilrettelegge for grønn omstilling, og er allerede i gang med et stort antall prosjekter. Samtidig må vi sørge for effektiv drift, fortsatt god leveringssikkerhet og økt utnyttelse av dagens strømnett, sier Tore Morten Wetterhus, administrerende direktør i Glitre Nett.
Vannkraftens mange egenskaper
Den store utbyggingen av vind- og solkraft i Europa gjør forsyningssikkerhet til en utfordring når det er vindstille og solen ikke skinner. I Norge gjør damanleggene det mulig å lagre vannet når strømforbruket er lavt. Lagringsmulighetene kan sikre tilgang til vann, og dermed elektrisk kraft, også i tørre perioder.
Regulering av vassdragene hjelper også med å begrense skader ved flom og ekstremvær, noe vi ser det kommer mer og mer av i årene fremover.
"I den grønne omstillingen er vannkraften uunnværlig, da den kan balansere svingninger i energiproduksjonen."
Norsk kraftproduksjon er derfor en viktig brikke i energiomstillingen, og disse investeringene markerer starten på et kraftløft i Norge som vil bidra til å nå nasjonale klimamål, samtidig som det både øker forsyningssikkerheten vår, legger grunnlaget for økonomisk vekst og bygger et mer robust energisystem for fremtiden.
Hva går investeringene til?
Nye kraftverk:
Syrtveit kraftverk i Evje og Hornnes kommune og Randselva kraftverk på Ringerike er de to største prosjektene som er under utvikling. Totalt utgjør disse over 300 GWh i årsproduksjon. I tillegg jobber konsernet med ytterligere 7-10 nye vannkraftprosjekter, inkludert pumpekraftverk.
Byggingen av Frøytlandsfoss kraftverk i Fedavassdraget i Kvinesdal kommune er godt i gang. Kraftverket har en investeringsramme på rundt 77 millioner kroner, og vil kunne produsere 9,8 GWh ren, fornybar kraft årlig. Det tilsvarer behovet til rundt 600 boliger.
I august i fjor åpnet Å Energi Fennefoss kraftverk i Evje og Hornnes kommune med en kostnad på 350 millioner kroner.
I Nore og Ulvdal kommune er Godfarfoss kraftverk under bygging og vil være klar for å kunne produsere kraft i løpet av 2025. Kraftverket vil produsere 40 GWh og gi strøm til over 2 000 boliger.
Noen av oppgraderingene som er i gang:
Mykstufoss kraftverk i Rollag kommune i Numedalslågen oppgraderes for 70 millioner kroner for å styrke driftssikkerheten.
Holen kraftstasjon skal gjennom en stor rehabilitering. Oppgraderingene vil øke produksjonen med 10 GWh, som vil gi strøm nok til i overkant av 600 boliger.
I Høgefoss kraftverk er et nytt aggregat er installert i den over 100 år gamle kraftstasjonsbygningen på i Nissedal kommune. Det har økt vannkraftproduksjonen med 20GWh.
Derfor er videreutvikling av vannkraften så viktig
Verdiskaping
Betydelige ringvirkninger for eier- og vertskommuner
Natur og miljø
Forvalter allerede utbygd natur
Lengst levetid
Gir grunnlag for videre bosetting i distriktene
Klima
Lavest klimautslipp av alle kraftformer
Balanse
Bidrar til å balansere et fornybart kraftsystem