SERVER dataset: aenergi-prod
SERVER useCdn: true
SERVER baseUrl: https://www.aenergi.no
BROWSER dataset:
BROWSER useCdn:
BROWSER baseUrl:

Mer fornybar energi fra Numedalslågen

Byggingen av Godfarfoss kraftverk øverst i Numedalslågen i Buskerud er godt i gang. Når det etter planen settes i drift neste år vil det årlig kunne produsere fornybar energi til over 2 000 boliger.

19. september 2024

- Den fornybare vannkraften er en viktig brikke i klimakampen og som energikilde for fremtidens generasjoner. Vi må produsere mer fornybar kraft for å kunne redusere utslipp, få lavere kraftpriser, utvikle ny næringsvirksomhet og skape flere arbeidsplasser. Å Energi vil de neste ti årene investere rundt 11,5 milliarder kroner i nye kraftverk, slik som Godfarfoss, og i oppgradering av våre eksisterende kraftverk, sier Jan Erik Eldor, konserndirektør Vannkraft i Å Energi.

Samarbeider med kommunene
Godfarfossen ligger ved Pålsbufjorden, ca. seks kilometer øst for Dagali, i Hol og Nore og Uvdal kommuner. Grensen mellom de to kommunene går midt i fossen.

Selskapet Godfarfoss Kraft er etablert for å bygge kraftverket. De to kommunene eier 66 prosent av selskapet, mens Å Energi Vannkraft eier 34 prosent. Sistnevnte står for planleggingen og byggingen av kraftverket, som har en investeringskostnad på rundt 250 millioner kroner.

Dam og inntakskanal til kraftverket.

Viktig bidrag til det grønne skiftet
Godfarfoss kraftverk vil gi et viktig bidrag til det grønne skiftet med produksjon av ren og fornybar vannkraft når det settes i drift i 2025.

Den årlige produksjonen blir på 40 gigawattimer (GWh), som tilsvarer det gjennomsnittlige strømforbruket til litt over 2 000 boliger.

Kraftverket skal utnytte et 37 meter fall mellom Nedre Svangtjønn og Pålsbufjorden. Det vil ha en ytelse på 9,9 megavoltampere (MVA), og slukeevnen vil være på 32 kubikkmeter vann i sekundet.

Generatoren heises på plass.

Betydelige ringvirkninger

Byggeprosjektet gir betydelige ringvirkninger hos både leverandørene og i lokalsamfunnet:

  • Spilde Entreprenør har byggentreprisen for kraftverket, med blant andre OL Kythe AS, Vangsnes Maskin AS, O. Nørstebø & Sønn, Dozerdrift, Hallingdal Betong, Numedal Betongog Sundbrei TransportAS som underleverandører.
  • Andritz Hydro har den elektromekaniske entreprisen, med Mammoet som underentreprenør på transport og innheising av turbin og generator.
  • Multiconsult er konsulent for prosjektet.
  • Andre leverandører er HRP, Brusletto Bygg & Anleggsrådgivning AS, HTR Elektro, OK-Ventilasjon, Ustekveikja, Bruse, Karl Erik Tollefsen, Nettpartner og KoneCranes.