SERVER dataset: aenergi-prod
SERVER useCdn: true
SERVER baseUrl: https://www.aenergi.no
BROWSER dataset:
BROWSER useCdn:
BROWSER baseUrl:

Natur og miljø

Natur på agendaen

Den politiske agendaen har til nå hatt sterkt fokus på klimautfordringene, men den siste tiden har vår påvirkning på natur fått økt oppmerksomhet. FN peker nå på at tap av natur er en like stor trussel som klimaendringene.

I denne debatten har dilemmaet mellom "klima og natur" blitt en tydeligere del av dagsorden. Naturen er grunnlaget for vår eksistens og livskvalitet og leverer naturgoder som mat og rent vann til mennesker og dyr, i tillegg til å inneha viktige funksjoner som eksempelvis karbonlagring og flomdemping.

Å ta vare på natur gjør oss mer robuste til å motstå klimaendringer. Samtidig er det helt nødvendig å ta i bruk nye arealer for å gjennomføre det grønne skiftet og få mer fornybar kraft inn i systemet.

Fennefoss vannkraftverk

Naturavtalen forplikter

Den globale naturavtalen som ble besluttet i Montreal i 2022 inneholder både målet om at minst 30 % av land og hav på jorden skal bevares innen 2030, og målet om at all natur skal forvaltes bærekraftig.

Montreal-avtalens overordnede visjon er å sikre at menneskeheten lever i «harmoni med naturen» innen 2050. Fire overordnede mål skal sikre oppnåelse av dette:

  • Stanse og reversere tap av natur
  • Bærekraftig bruk av hav og landområder
  • Dele på goder og tjenester fra naturen
  • Mobilisere nødvendige ressurser

For å oppnå disse målene ble det vedtatt 23 delmål som skal nås innen 2030. Delmål 15 i avtalen omtales gjerne som «næringslivsmålet», og handler om næringsliv og naturrisiko:

«Iverksette omfattende tiltak for å gjøre næringslivet i stand til å overvåke, vurdere og opplyse om naturrisiko, samt fremme bærekraftige produksjonsmønstre».

Dette forplikter for aktører i næringslivet.